Cum se îmbogățesc benzinarii de pe urma șoferilor români, cât de ”adevărate” sunt prețurile la pompă: concluzia Consiliului Concurenței
În România, există mai multe lanțuri de benzinării și, de la începutul războiului din Ucraina, foarte mulți români au fost convinși că giganții din domeniu profită de criza de la graniță pentru a umfla prețurile la carburant și, implicit, pentru a-și umfla buzunarele. Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe subiect și tocmai a publicat concluziile.
Contrar așteptărilor din piață și a scenariilor făcute de șoferii români, prețurile carburanților practicate în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu diferență de câteva zile. Aceasta din urmă ar putea însă să nu fie cauzată de rea voință, cât de faptul că există stocuri care nu s-au terminat și nu este corect să schimbi prețul cât încă mai ai ”marfă pe raft” achiziționată la prețul vechi. Astfel s-a terminat investigația desfășurată de Consiliul Concurenței vizavi de modul în care modificările cotațiilor de pe piețele internaționale se reflectă în prețurile la pompă.
Cât de corecte sunt prețurile la pompă din România
Pentru a trage o concluzie avizată, s-a analizat intervalul iulie 2019 – iunie 2022, confirmând observațiile din studiul aferent perioadei anterioare, 2016 – 2018. În final, oficialii din cadrul Consiliului Concurenței sunt convinși că prețurile din România urmează atât scumpirile, cât și ieftinirile aferente cotațiilor internaționale.
„Cotaţia Platts este un preţ de referinţă internaţional pe piaţa benzinei sau motorinei şi reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta şi tranzacţiile realizate între traderi pe piaţa angro a combustibililor. Cotaţiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze acelaşi trend cu preţurile barilului de petrol”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES, la mijlocul acestei săptămâni.
Cu alte cuvinte, în momentul în care cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România. Același principiu este valabil și pentru situația în care cotațiile scad, ajungându-se în situația în care se dimineață prețul acestora în stațiile de alimentare. Ca referință, cea mai mare parte a ajustării preţurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creşterea, cât şi la scăderea cotaţiei internaţionale de referinţă Platts. Efortul analitic a implicat informațiile puse la dispoziție de Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar, atât la benzină standard, cât și motorină standard.